Wat betekenen negatieve stroomprijzen voor eigenaren van zonnepanelen?

door | jun 8, 2023 | Nieuws

Het jaar 2023 heeft zichzelf gemarkeerd als een recordjaar in de energiemarkt, met een trend van negatieve stroomprijzen gedurende de afgelopen weken. Dit fenomeen brengt zowel voordelen als potentiële nadelen met zich mee voor eigenaren van zonnepanelen, vooral voor degenen die overtollige energie terugleveren aan het elektriciteitsnet.
Voor eigenaren van zonnepanelen kan het gebruik van een EPEX-contract per uur resulteren in een onverwachte situatie: ze moeten betalen voor het terugleveren van stroom aan het net. Dit betekent dat degenen die normaal gesproken profiteren van een terugleververgoeding, nu in plaats daarvan een financiële bijdrage moeten leveren. In dergelijke gevallen kan het interessant zijn om de zonnepaneleninstallatie uit te schakelen om verdere kosten te voorkomen.

Nick Waltmans, energieadviseur bij Full Power Support, benadrukt het belang van het in overweging nemen van de contractuele voorwaarden van energieleveranciers om eventuele onaangename verrassingen te voorkomen. Hij merkt op: ‘Sommige energieleveranciers hebben clausules opgesteld die eigenaren van zonnepanelen beschermen tegen ongunstige omstandigheden op de energiemarkt’. Daarom is het raadzaam om contracten zorgvuldig door te nemen en indien nodig contact op te nemen met de leverancier om duidelijkheid te krijgen over mogelijke consequenties.

Voor grootschalige zonne-energie-installaties is er nog een ander aspect om rekening mee te houden. Waltmans legt uit: ‘Als een installatie gedurende meer dan 6 aaneengesloten uren negatieve prijzen ervaart, komt deze niet in aanmerking voor subsidie over die specifieke uren. Dit kan een aanzienlijke impact hebben op de totale opbrengst van de installatie, vooral als negatieve prijzen regelmatig voorkomen’. Het is daarom essentieel om deze beperking in gedachten te houden bij het plannen en ontwerpen van grootschalige zonne-energieprojecten. Het vermogen om te schakelen tussen het wel of niet terugleveren van stroom is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het eigen verbruik en de mogelijkheden die de energie-installatie biedt. Deskundig advies kan van onschatbare waarde zijn om inzicht te krijgen in de huidige mogelijkheden, het realiseren van de juiste schakelingen en het optimaliseren van het energiecontract om extra inkomsten te genereren.

Full Power Support biedt onafhankelijk advies aan duurzame energieproducenten om zo de rendementen van de installaties te maximaliseren. Eigenaren van zonnepanelen profiteren van de huidige marktomstandigheden, mits ze goed geïnformeerd zijn en de juiste stappen ondernemen Het is verstandig om contact op te nemen met een energieadviseur of specialist om te begrijpen van de complexiteit van de energiemarkt en voor het nemen van de juiste beslissingen. Met de juiste kennis en strategie kunnen zonne-energie-installaties optimaal benut worden en mogelijk zelfs extra inkomsten genereren.

Meer weten? We helpen u graag verder! Neem vrijblijvend contact met ons op.