Afgelopen jaren zagen we een trend dat er steeds meer negatieve stroomprijzen komen. Negatieve stroomprijzen zijn in principe de eerste trigger om consumenten te stimuleren om op bepaalde moment meer of minder stroom af te nemen. Dit om pieken en dalen oftewel ‘kortsluiting’ op het Nederlandse stroomnet te voorkomen. Wat gaat er veranderen?
Daarna treden allerlei mechanismen in werking die het resterende probleem op moeten lossen zoals de noodvermogen-regeling en allerlei aanverwante onbalansregelingen. Er wordt door de netbeheerder volop gezocht naar oplossingen voor dit probleem, om die reden is Nederland eind vorig jaar toegetreden tot het PICASSO platform.
Makkelijk uitgelegd is het Nederlandse stroomnet gekoppeld aan het stroomnet van een 8-tal Europese landen. Oftewel alle pieken en dalen hoeven niet meer alleen opgelost te worden binnen Nederland maar binnen een derde van Europa.
Sinds de koppeling actief is zien we dan ook meteen dat we in de afgelopen 3 maanden nagenoeg geen negatieve stroomprijzen hebben gehad. Terwijl er normaal gesproken in de winter veel negatieve stroomprijzen door extra productie van windmolens als gevel van harde wind. In eerste instantie blijkt dit dus goed te werken, maar we moeten nog even afwachten wat er gebeurt als de zonnepanelen gaandeweg het voorjaar echt beginnen te produceren.
Als gevolg hiervan zijn de gemiddelde EPEX-uur prijzen ook gestegen. Kortom het lijkt erop dat het toetreden tot het PICASSO platform het gewenste effect heeft, al kunnen we pas aan het eind van het jaar zien hoe groot het effect daadwerkelijk is.
Een nadeel hiervan is waarschijnlijk wel dat de verdiensten uit de diverse onbalans-sturingen met of zonder accu aanzienlijk lager zullen zijn, omdat de noodzaak hiervan aanzienlijk minder wordt. Met name voor het rendement van een accu waarmee gestuurd wordt op onbalans zou dit nadelig kunnen zijn.
Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.